A 2-es típusú diabetes krónikus megbetegedés, a cukor anyagcsere zavara. 2-es típusú diabetes esetén a szervezet érzéketlen az inzulin (hormon, mely szabályozza a cukor sejtekbe jutását) hatására, vagy nem termel elegendő inzulint ahhoz, hogy a normál vércukorszint fennmaradjon. Általában felnőttekben gyakoribb, de egyre inkább érinti a gyerekeket is a gyermekkori elhízás gyakoriságának fokozódásával párhuzamosan. A 2-es típusú diabetes nem gyógyítható, de kezelhető helyes táplálkozással, mozgással, a megfelelő testsúly elérésével és fenntartásával. Ha a diéta és a mozgás nem elegendő gyógyszerekre, ill. inzulinkezelésre is szükség lehet.

A 2-es típusú diabetes gyakran lassan alakul ki. Valójában akár évek óta fennállhat, anélkül, hogy a beteg tudna róla.

Tünetek:

fokozott szomjúságérzés, gyakori vizelés.

Fokozott éhségérzet: Inzulin nélkül a cukor nem tud bejutni a sejtekbe, az izmokba, így a szervek energiahiányosak lesznek. Ez okozza az intenzív éhséget.

Fogyás: annak ellenére, hogy az éhség enyhítésére többet eszik, a cukorbeteg testsúlya csökkenthet. A cukor anyagcserezavara miatt a szervezet alternatív energiaforrásokat használ, melyek az izmokban és a zsírszövetben raktározódnak. A feldolgozatlan többletcukor a vizelettel távozik, így a beteg jelentős mennyiségű energiát veszít.

Fáradtság: a sejtek nélkülözik a cukrot, ennek hiányában a beteg fáradt és ingerlékeny lehet.

Látászavar: ha a vércukorszint magas, folyadék távozhat a lencséből, így a látásélesség változhat.

 

Lassú sebgyógyulás, gyakori fertőzések

Okok

A 2-es típusú DM akkor fejlődik ki, ha a szervezet érzéketlenné válik az inzulinra, vagy ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint. Hogy pontosan mi okozza, nem ismert, bár genetikai és környezeti faktorok, mint a súlytöbblet, mozgásszegény életmód hozzájárulhatnak a kialakulásához.

 

Hogy hat az inzulin?

Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik.

A hasnyálmirigy inzulint választ ki a véráramba.

Az inzulin kering a véráramban, lehetővé teszi, hogy a glükóz bejusson a sejtekbe. Amint a vércukorszint csökken, az inzulin elválasztás is csökken a hasnyálmirigyben.

A glükóz szerepe

A glükóz (cukor) a sejtek fő energiaforrása, mely az izmok és más szövetek felépüléséhez szükséges.

A glükóz 2 fő forrásból származik: a táplálékból és a májból.

A glükóz felszívódik és bejut a véráramba, majd bejut a sejtekbe az inzulin segítségével.

A máj raktározza és állítja elő a glükózt

Amikor a vércukorszint alacsony, a máj a raktározott glikogént glükózzá bontja, így a vércukorszint normál tartományban marad.

2-es típusú diabéteszben ez a folyamat nem működik megfelelően. Ahelyett, hogy a glükóz belépne a sejtekbe, a cukor felhalmozódik a véráramban. Amint a vércukorszint emelkedik, a hasnyálmirigy béta sejtjei több inzulint termelnek, de ezek a károsodott sejtek nem képesek a szervezet igényének megfelelő mennyiségű inzulint termelni.

A sokkal ritkábban előforduló 1-es típusú diabéteszben az immunrendszer károsítja a béta sejteket, így a szervezet számára nem képződik megfelelő mennyiségű inzulin.

Rizikótényezők:

Súly: Az elsődleges rizikótényező a túlsúly. Minél nagyobb a zsírszövet mennyisége, annál érzéketlenebbek a sejtek az inzulinra. Azonban túlsúly nélkül is kialakulhat 2-es típusú diabetes.

Zsíreloszlás: a hasi zsírszövet nagyobb kockázatot jelent a 2-es típusú diabéteszre, mint a csípőn, ill. combon elhelyezkedő zsírtöbblet.

Mozgásszegény életmód: Minél kevésbé aktív az ember, annál inkább hajlamos 2-es típusú diabéteszre. A fizikai aktivitás segít fenntartani a megfelelő testsúlyt, fokozza a cukor felhasználását és érzékenyíti a sejteket az inzulin hatására.

Családi halmozódás: a 2-es típusú DM kockázata fokozott, ha családban a szülők, vagy a testvérek diabeteszesek.

Kor: A 2-es típusú DM kockázata az életkorral párhuzamosan nő.

Gesztációs diabetes: a terhesség alatt diagnosztizált diabétesz fokozza a későbbi 2-es típusú DM kockázatát. 4 kg-nál nagyobb súlyú gyermeket szülő nők között is fokozott a DM kockázata.

Polycystas ovarium syndroma (PCOS): nők esetében a PCO (gyakori állapot, melyet rendszertelen menstruáció, fokozott szőrnövekedés, túlsúly jellemez) fokozza a diabétesz kockázatát.

Szövődmények:

A 2-es típusú diabétesz már korai stádiumban is kihat a szervekre, a szívre, erekre, idegekre, szemre és a vesére.  A vércukorszint megfelelő szinten tartása segíthet megelőzni a szövődményeket.