DIABETOLÓGIA

A 2-es típusú diabetes krónikus megbetegedés, a cukoranyagcsere zavara. 2-es típusú diabetes esetén a szervezet érzéketlen az inzulin (hormon, mely szabályozza a cukor sejtekbe jutását) hatására, vagy nem termel elegendő inzulint ahhoz, hogy a normál vércukorszint fennmaradjon. Általában felnőttekben gyakoribb, de egyre inkább érinti a gyerekeket is a gyermekkori elhízás gyakoriságának fokozódásával párhuzamosan. A 2-es típusú diabetes nem gyógyítható, de kezelhető helyes táplálkozással, mozgással, a megfelelő testsúly elérésével és fenntartásával. Ha a diéta és a mozgás nem elegendő gyógyszerekre, ill. inzulinkezelésre is szükség lehet.
A 2-es típusú diabetes gyakran lassan alakul ki. Valójában akár évek óta fennállhat, anélkül, hogy a beteg tudna róla.

Tünetek:
Fokozott szomjúságérzés, gyakori vizelés.
Fokozott éhségérzet: Inzulin nélkül a cukor nem tud bejutni a sejtekbe, az izmokba, így a szervek energiahiányosak lesznek. Ez okozza az intenzív éhséget.
Fogyás: annak ellenére, hogy az éhség enyhítésére többet eszik, a cukorbeteg testsúlya csökkenthet. A cukor anyagcserezavara miatt a szervezet alternatív energiaforrásokat használ, melyek az izmokban és a zsírszövetben raktározódnak. A feldolgozatlan többletcukor a vizelettel távozik, így a beteg jelentős mennyiségű energiát veszít.
Fáradtság: a sejtek nélkülözik a cukrot, ennek hiányában a beteg fáradt és ingerlékeny lehet.
Látászavar: ha a vércukorszint magas, folyadék távozhat a lencséből, így a látásélesség változhat.

Lassú sebgyógyulás, gyakori fertőzések

Hogy hat az inzulin?
Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik. A hasnyálmirigy inzulint választ ki a véráramba.
Az inzulin kering a véráramban, lehetővé teszi, hogy a glükóz bejusson a sejtekbe. Amint a vércukorszint csökken, az inzulin elválasztás is csökken a hasnyálmirigyben.

A glükóz szerepe
A glükóz (cukor) a sejtek fő energiaforrása, mely az izmok és más szövetek felépüléséhez szükséges.
A glükóz 2 fő forrásból származik: a táplálékból és a májból. A glükóz felszívódik és bejut a véráramba, majd bejut a sejtekbe az inzulin segítségével.
A máj raktározza és állítja elő a glükózt. Amikor a vércukorszint alacsony, a máj a raktározott glikogént glükózzá bontja, így a vércukorszint normál tartományban marad.
2-es típusú diabéteszben ez a folyamat nem működik megfelelően. Ahelyett, hogy a glükóz belépne a sejtekbe, a cukor felhalmozódik a véráramban. Amint a vércukorszint emelkedik, a hasnyálmirigy béta sejtjei több inzulint termelnek, de ezek a károsodott sejtek nem képesek a szervezet igényének megfelelő mennyiségű inzulint termelni.
A sokkal ritkábban előforduló 1-es típusú diabéteszben az immunrendszer károsítja a béta sejteket, így a szervezet számára nem képződik megfelelő mennyiségű inzulin.

Rizikótényezők:
Súly: Az elsődleges rizikótényező a túlsúly. Minél nagyobb a zsírszövet mennyisége, annál érzéketlenebbek a sejtek az inzulinra. Azonban túlsúly nélkül is kialakulhat 2-es típusú diabetes.
Zsíreloszlás: a hasi zsírszövet nagyobb kockázatot jelent a 2-es típusú diabéteszre, mint a csípőn, ill. combon elhelyezkedő zsírtöbblet.
Mozgásszegény életmód: Minél kevésbé aktív az ember, annál inkább hajlamos 2-es típusú diabéteszre. A fizikai aktivitás segít fenntartani a megfelelő testsúlyt, fokozza a cukor felhasználását és érzékenyíti a sejteket az inzulin hatására.
Családi halmozódás: a 2-es típusú DM kockázata fokozott, ha családban a szülők, vagy a testvérek diabeteszesek.
Kor: A 2-es típusú DM kockázata az életkorral párhuzamosan nő.
Gesztációs diabetes: a terhesség alatt diagnosztizált diabétesz fokozza a későbbi 2-es típusú DM kockázatát. 4 kg-nál nagyobb súlyú gyermeket szülő nők között is fokozott a DM kockázata.
Polycystas ovarium syndroma (PCOS): nők esetében a PCO (gyakori állapot, melyet rendszertelen menstruáció, fokozott szőrnövekedés, túlsúly jellemez) fokozza a diabétesz kockázatát.

Szövődmények:
A 2-es típusú diabétesz már korai stádiumban is kihat a szervekre, a szívre, erekre, idegekre, szemre és a vesére. A vércukorszint megfelelő szinten tartása segíthet megelőzni a szövődményeket.